Пистата

  • Home
  • The Venue
  • Пистата
Пистата
Това, което отличава Колодрум Пловдив от всички други спортни зали в България и на Балканите е именно колоездачната писа.

Колоездачната писта е емблемата на Колодрум Пловдив. Тя е единствената покрита писта не само в България, но и на целия Балкански полуостров. Най-близката подобна писта е чак в Австрия, в Югоизточна Европа няма закрит колодрум, който да предлага такова качество на пистата.


Пистата за колоездене с олимпийски размери, развита под формата на асиметрична елипса на 1 метър над комбинираното спортно игрище. Пистата е с размери: 250 м дължина и 7 м широчина и виражи съгласно нормите.


Направена е изцяло от дървена конструкция със специално покритие от "северна лиственица", което позволява на състезателите да поставят световни рекорди, тъй като това е най-бързата настилка. Светлото дърво придава на залата уютен характер и е в чудесна хармония с оранжевите седалки и преобладаващия сив цвят.


Архитект на пистата е холандецът Сандер Даума, официално лицензиран дизайнер на колоездачни писти. Благодарение на неговата работа, пистата отговаря на изискванията на Международната колоездачна федерация (UCI).


Той е проектирал Олимпийския колодрум в Атина и този в Манчестър, както и многофункционалните спортни зали в Палма де Майорка (Испания), Рио де Жанейро (Бразилия), Алкмаар (Холандия) и Аделаида (Австралия). Даума е бил част от проектантския екип на Олимпийското селище в Атина, както и сред хората, работещи по построяването на спортни съоръжения за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.