History

  • Home
  • The Venue
  • History
History
Building an indoor velodrome was the dream of the Plovdiv Cycle Organization "Tsar Simeon". The works started in partnership with "Rea 96", a building company that agreed to fund the project.
The Cycle organization gave the land for free, and the building company started construction with the plans to build housing blocks around the venue and sell the properties after that.
This is how the project was meant to be funded at the begining.

2007

Символичната първа копка на новата зала е направена по време на колоездачната обиколка на България през 2007 г. На 30 януари 2008 г. започва разчистването на терена, като съществуващият на това място стадион „Академик“ с бетонен колодрум е съборен.

2009

В средата на август 2009 г. е завършена покривната конструкция на съоръжението, а скоро след това е завършен грубият строеж. Световната финансова криза обаче се оказва непреодолим фактор и това забавя завършването на залата за известен период от време.

2011

2011 се оказва годината, в която активната работа по Колодрум Пловдив отново започва. За възобновяване на строителните дейности се разчита на съдружие между колоездачния клуб и община Пловдив или правителството на България в лицето на Министерството на младежта и спорта. На 18 март 2011 г. държавата се ангажира с довършването на спортното съоръжение. Впоследствие залата е откупена от колоездачното дружество и е прехвърлена за стопанисване на Община Пловдив.

 

30 август 2015

Това е датата, в която мечтата на хиляди пловдивчани и всички хора, които обичат колоезденето, се сбъдна. На 30 август  Колодрум Пловдив официално отвори врати пред повече от 6000 зрители.

"От днес Пловдив има една мечта по-малко. Бленуваната от поколения пловдивчани многофунционална зала вече е факт", каза градоначалникът на Пловдив г-н Иван Тотев, а заедно с него лентата прерязаха още спортният министър Красен Кралев и вицепрезидентът на Европейската федерация по колоездене Александър Гусятников.