bg en

Най-новото около Колодрум Пловдив

Президентът на МОК идва в Пловдив за Световното първенство по гребане

Президентът на МОК идва в Пловдив за Световното първенство по гребане

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах ще участва в награждаването и ще се срещне с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, с кмета на Пловдив Иван Тотев и с президента на Международната федерация по гребане (FISA) Жан-Кристоф Ролан

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах ще присъства на световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив. Той ще бъде на гребния канал в Пловдив в събота (15 септември) след 10 часа. Томас Бах ще се срещне с български олимпийски шампиони и медалисти в гребането.

Президентът на МОК иска да отдели лично време и за настоящите атлети, състезаващи на световното първенство в Пловдив. Той ще изгледа съботните финали и ще се включи в церемонията по награждаването. Томас Бах ще има срещи на гребния канал с министъра на младежта и спорта Красен Кралев, с кмета на Пловдив Иван Тотев и с президента на Международната федерация по гребане (FISA) Жан-Кристоф Ролан.

Междувременно Световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив навлиза в най-важната си фаза – финалите и разпределението на медалите. В петък станаха ясни и първите шампиони и призьори. На гребния канал бяха раздадени 10 комплекта медали, 4 от които в дисциплините за парагребци. Титлите отидоха при представители от 7 държави. По две спечелиха лодките на Италия, Германия и Франция, а с по една са състезателите на Бразилия, Канада, Холандия и Китай.

Първите златни медалисти на шампионата в Пловдив станаха бразилците Диана де Оливейра и Джайро Клуг в смесената двойка скул при парагребците, които финишираха с време 7:30,82 мин. След тях се наредиха австрийците Джоана Бейер и Давид Еркингер и руснаците Евгений Борисов и Валентина Жагот. На скиф при мъжете с увреждания шампион стана Корне де Конинг (Холандия), следван от Джереми Хол (Канада) и Даниеле Стефанони (Италия).

 

В същата дисциплина при жените триумфира Перл Буж (Франция), която изпревари убедително следващите я Аника ван дер Меер (Холандия) и Йоланта Майка (Полша). В последния финал А при парагребците двойката без кърмчия Кайл Фредриксън и Андрю Тод (Канада) спечелиха с голяма преднина пред австралийците Джеймс Талбот и Джед Алчвагер и дуета Жером Пейе и Лоран Виала (Франция).

Със златни медали в двойката скул лека категория се окичиха италианците Джузепе ди Маре и Алфонсо Скалцоне. В последните 500 м те изпревариха гръцкия дует Антониос Папаконстантиноу и Йоанис Марокос, които водеха през цялото време в гонката. Третото място остана за лодката на САЩ – Дейвид Смит и Томас Фостър. В същата дисциплина при жените пък участваха само две лодки, като победата извоюва дуетът на Италия Серена Ло Буе и Джирджия Ло Буе, а след тях останаха американките Дженифър Сагет и Джилиан Зиеф.

Надпреварата при мъжките четворки лека категория пък бе изключително оспорвана. Немската лодка се оказа най-бърза от всички, като момчетата финишираха за 5:51,21 мин. На малко повече от секунда след тях останаха италианците (5:52,85 мин.), а с бронз се окичи турският квартет (5:53, 95 мин.).

 

При жените в тази дисциплина златото извоюва лодката на Китай (6:28,32 мин.), след като не оставиха никакви шансове на конкурентките си, повеждайки гонката още от началото. Датчанките стигнаха до среброто след мощен финален спринт, с който изпревариха квартета на Германия в последните метри и завършиха с по-малко от секунда преднина – 6:33,33 мин. срещу 6:34,25 мин.
Последните шампиони на гребния канал в Пловдив за деня пък бяха определени след финалите при мъжете и жените на скиф лека категория.

Рекордьорът в дисциплината, който записа върховото си постижение преди няколко дни на шампионата Пловдив - Джейсън Осборн, затвърди превъзходството си, триумфирайки с време 6:56,36 мин. След него завършиха представителите на Швейцария Михаел Шмид (6:58,34 мин.) и на САЩ – Андрю Кембъл (7:00,04 мин.).

В женската надпревара шампионска титла извоюва Лаура Тарантола (Франция, 7:51,79 мин.), която финишира с едва 17 стотни преднина пред Клара Гуера (Италия). Трета остана англичанката Имоджен Грант с време 7:52,61 мин.

 

 

КОЛОДРУМ ПЛОВДИВ 2019 | ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ УЕБ ДИЗАЙН И РАЗРАБОТКА: 360 SOLUTIONS