bg en

Най-новото около Колодрум Пловдив

България грабна първа титла в Балканиадата по колоездене

България грабна първа титла в Балканиадата по колоездене

Извоюва я националът на "Цар Симеон 1898" Николай Генов, който взе златния медал при мъжете в дисциплината скрач.


България спечели шампионска титла в първия ден на стартиралото на "Колодрума" в Пловдив Балканското първенство по колоездене на писта за младежи и мъже "Елит". Извоюва я националът на "Цар Симеон 1898" Николай Генов, който взе златния медал при мъжете в дисциплината скрач.

20-годишният пловдивчанин приложи отлична тактика и стигна до победата със силен финален спринт, като изпревари със сантиметри Огюзхан Тирияки от Турция.

Трети остана друг българин - състезаващият се във френския "Мартиг" Радослав Константинов, който после прибави и още един бронзов медал в дисциплината "темпови обиколки", където първото място отново отиде при Огюзхан Тирияки.

Генов изпусна и втора шампионска титла при мъжете в една от най-атрактивните дисциплини "издръжливост чрез елиминиране", където стана вицешампион.

Златото отново взе Огюзхан Тирияки, но то беше белязано с малък скандал, защото преди финалния спринт турчинът навлезе в друг коридор на пистата, което е непозволено, според правилника. Въпреки това, треньорът на Генов - Петър Павлов, спази феърплея като реши да не подава контестация до главния съдия, въпреки че имаше пълно основание да стори това.

Трети тук остана румънецът Мариуш Петраке.
"Много съм щастлив от шампионската титла на скрач и едновременно с това малко разочарован от изпуснатия златен медал на "издръжливост чрез елиминиране". И в двете дисциплини рискувах, като атакувах в последните метри - в първия случай запазих аванса си, но във втория не успях, въпреки че имаше нарушение на правилата. Тирияки обаче е много силен състезател", коментира Генов.

Златен медал на 200 метра бързина изпусна и многократният рекордьор и шампион Мирослав Минчев, който и в двата манша беше изпреварен от силния румънец Норберт Саво.

Днес Балканиадата продължава, като във втория състезателен ден ще бъдат излъчени шампионите в пет дисциплини, включително и традиционния "омниум".

В него българите Николай Генов и Радослав Константинов ще спорят за титлата с Огюзхан Тирияки.


 

КОЛОДРУМ ПЛОВДИВ 2019 | ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ УЕБ ДИЗАЙН И РАЗРАБОТКА: 360 SOLUTIONS