bg en
История

История

Идеята за изграждането на покрит колодрум в Пловдив започва да се реализира от пловдивското колоездачното дружество „Цар Симеон“ и строителната компания „Реа 96“ ООД. Клубът по колоездене предоставя собствен терен от 37 дка, върху който ще бъде построено спортното съоръжение, а „Реа 96“ е основният инвеститор. Идеята е в съседство на залата да се строят хотелска и търговска част, както и жилищен комплекс от закрит тип, като от продажбите на недвижими имоти се финансира изграждането на Колодрума.

2007
In Costruction

Символичната първа копка на новата зала е направена по време на колоездачната обиколка на България през 2007 г. На 30 януари 2008 г. започва разчистването на терена, като съществуващият на това място стадион „Академик“ с бетонен колодрум е съборен.

 

2009

В средата на август 2009 г. е завършена покривната конструкция на съоръжението, а скоро след това е завършен грубият строеж. Световната финансова криза обаче се оказва непреодолим фактор и това забавя завършването на залата за известен период от време.

2011

2011 се оказва годината, в която активната работа по Колодрум Пловдив отново започва. За възобновяване на строителните дейности се разчита на съдружие между колоездачния клуб и община Пловдив или правителството на България в лицето на Министерств

Building The Kolodrum

ото на младежта и спорта. На 18 март 2011 г. държавата се ангажира с довършването на спортното съоръжение. Впоследствие залата е откупена от колоездачното дружество и е прехвърлена за стопанисване на Община Пловдив.

 

30 август 2015

Това е датата, в която мечтата на хиляди пловдивчани и всички хора, които обичат колоезденето, се сбъдна. На 30 август  Колодрум Пловдив официално отвори врати пред повече от 6000 зрители.

"От днес Пловдив има една мечта по-малко. Бленуваната от поколения пловдивчани многофунционална зала вече е факт", каза градоначалникът на Пловдив г-н Иван Тотев, а заедно с него лентата прерязаха още спортният министър Красен Кралев и вицепрезидентът на Европейската федерация по колоездене Александър Гусятников.

Сред официалните гости бяха носителят на четири олимпийски медала гимнастикът Йордан Йовчев и волейболистите от мъжкия национален отбор.


Kolodrum Opening CeremonyПо време на церемонията се проведе първото състезание по пистово колкоездене за Купа „Пловдив”. Носител на трофея стана Николай Генов от колоездачно дружество ”Цар Симеон”. Колоездачът Мирослав Минчев постави нов национален рекорд в дисциплината един километър от място.

Церемонията продължи около два часа, като за настроението на гостите се погрижиха  Дует Ритон, Deep Zone Project, P.I.F. и Пловдивската опера.

 

 

 

КОЛОДРУМ ПЛОВДИВ 2019 | ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ УЕБ ДИЗАЙН И РАЗРАБОТКА: 360 SOLUTIONS